BIOGRAFI

Petra Mede är aktuell med sin egen humorföreställning ”50/50”, i regi av Anna Granath, på Scalateatern i Stockholm. Petra, som är utbildad vid Balettakademien i Göteborg, fick sitt genombrott i humorprogrammet ”Parlamentet” 2007. Samma år utnämndes hon till årets nykomling och två år senare till årets kvinnliga komiker på ”Svenska standupgalan”. Sedan dess har hon varit en av Sveriges mest omtyckta komiker och programledare för t ex ”Melodifestivalen”, ”Guldbaggegalan”, ”QX gaygala”, ”Kristallen”, ”Petra Mede Show”, ”Världens barn”, ”Maestro” och ”Stjärnornas stjärna”.

2013 var hon årets julvärd i SVT samt programledare för ”Eurovision Song Contest”, ett hedersuppdrag som hon även utförde tillsammans med Måns Zelmerlöf 2016. Året dessförinnan var hon tillsammans med Graham Norton programvärd för jubileumsprogrammet ”Eurovision’s Greatest Hits”. Sedan 2021 är hon programledare för ”Let’s Dance” i TV4 (tillsammans med David Lindgren) och i år ledde hon även frågesportprogrammet ”Hjulet” i samma kanal.

Som skådespelerska har Petra medverkat i Colin Nutleys långfilm ”Medicinen” och i TV-produktioner som ”Bonusfamiljen” (för vilken hon Kristallen-nominerades som bästa kvinnliga skådespelare), ”Bert”, ”Familjen Rysberg”, ”Allt faller”, ”Välkommen åter”, ”Högklackat”, ”Morgonsoffan”, ”Hjälp”och senast i ”Min historiske pojkvän”. Vi har även sett Petra på scen på Maximteatern i Stockholm i ”Den ofrivilliga divan” (även Sverigeturné) samt i Molières ”Den inbillade sjuke”.

2008 gav hon ut boken ”Mera självkänsla än du kan hantera” tillsammans med Anna Granath och 2020 romandebuterade hon med ”Skam och högmod i Sävedalen” vilken 2022 följdes av ”Svindlande stunder i Blackeberg”. Hon har dessutom varit värd för både ”Sommar i P1” och ”Vinter i P1” i Sveriges Radio.

KONTAKT
PMJ ARTISTGRUPPEN
Surbrunnsgatan 23 | 113 48 Stockholm | Telefon 070 514 79 00
E-post: peter@artistgruppen.se

©2022 PETRA MEDE | WEBPROD BLOMILL