BIOGRAFI

Petra Mede är en svensk komiker, skådespelare och författare. Petra föddes den 7:e mars 1970 i Stockholm och är uppvuxen i Partille utanför Göteborg. Hon utbildade sig till dansare på Balettakademin, men drabbades av en ryggskada i 20-årsåldern och tvingades sluta.
2005 deltog hon på skoj i en amatörtävling i ståuppkomik och ett år senare började hon arbeta som komiker på heltid.

Petra har medverkat i flertalet program och TV-sammanhang som bland annat Stockholm live, Extra Extra, Morgonsoffan, Hjälp, Parlamentet och En clown till kaffet. 2010 var Petra värdinna för sin egen show Petra Mede Show som gick i 10 avsnitt på TV3. Petra har också lett ett antal stora TV-galor genom åren som Melodifestivalen, QX-galan, Kristallen och Världens Barn samt årets Julvärd i SVT. Utöver detta tilldeleades hon uppdraget för TV4:as nya helgsatsning Stjärnornas stjärna och sedan 2021 är hon ny programledare tillsammans med Daniel Lindgren för TV4:as flaggskepp Let’s Dance.
2013 fick Petra det mycket prestigefyllda uppdraget att ensam leda Eurovision Song Contest från Malmö, en insats hon blev mycket hyllad för och ett uppdrag hon även återfick 2016 tillsammans med Måns Zelmerlöw när Sverige på nytt blev värdland för tävlingen.
2015 blev hon också tillfrågad av engelska BBC att tillsammans med den engelske programledaren Graham Norton leda jubileumsgalan Eurovision Greatest Hits från London, en hyllning till tävlingen som firade 60 år.

Petra har även blivit inbjuden av Svenska Filminstitutet och SVT att leda Guldbaggegalan 2011, 2012, 2015, 2016.

Som skådespelerska har Petra Mede bland annat medverkat i Colin Nutleys långfilm Medicinen, i den prisbelönta ungdomsserien Familjen Rysberg och i Felix Herngrens hyllade och prisbelönta dramaserie Bonusfamiljen som började sändas på SVT i början av 2017. För sin roll som Katja blev Petra också nominerade till TV-priset Kristallen.

På livescenen hade Petra under 2016 premiär för sin första egna föreställning Den ofrivilliga divan som blev hyllad av en enad kritikerkår.

 

KONTAKT
PMJ ARTISTGRUPPEN
Surbrunnsgatan 23 | 113 48 Stockholm | Telefon 070 514 79 00
E-post: peter@artistgruppen.se

©2022 PETRA MEDE | WEBPROD BLOMILL